33 стъпки към разгръщане на вътрешната ви енергия и изграждането на

...
33 стъпки към разгръщане на вътрешната ви енергия и изграждането на
Коментари Харесай

Емоционалната болка е нещо, което си причиняваме сами ♥ Стюарт УАЙЛД

33 стъпки към разрастване на вътрешната ви сила и построяването на мощна духовна мощ. Това предлага Стюарт Уайлд в „ Безкрайният Аз “ (Изд. „ Ракета “) и акцентира, че няма по какъв начин да създадете нова сила, в случай че продължите да стоите на настоящето си място. Използвайки правилата на даоизма, книгата предизвика да се погледнете от близко, да приемете себе си и да тръгнете по пътя на смяната. 

(Woman in a Café,  c.1877, by Edgar Degas)

Егото и Дао

Красивото в даоизма е, че те учи да се откъсваш – освен от страстите на света, фамилията и хората към теб. Учи те да наблюдаваш и да се откъсваш и от личните си страсти. То е като да стоиш над себе си и да наблюдаваш какво става, вместо да се идентифицираш с цялата оперетна режисура. Научавайки се да се откъсвате от своите стремежи и прочувствен ужас, вие придобивате повече изясненост и не сте жертва на личностните си проблеми.

Дао е забавна философия, която идва от към 500 година прочие н. е. от Китай. На британски се написа „ тао “, само че се произнася „ дао “, което постоянно ме е обърквало. Аномалията поражда, тъй като първите западни учени, изучавали китайски език, се пробвали да предадат китайските звуци посредством британски букви. Те в никакъв случай не съумели да решат дали е „ дао “ или „ тао “. Затова се произнася „ дао “, а на британски се изписва „ тао “.

В близката книжарница евентуално сте виждали книгата „ Даодъдзин “. Това е прелестно произведение – цветно и красиво – само че когато го четете за пръв път, нормално си нямате концепция защо иде тирада. Да си призная, и аз бях в същото състояние. Красотата на тази философия е, че за разлика от доста религии, в нея няма никакви правила. Ето за какво даоизмът ме притегли напълно естествено. След като го разберете, откривате, че постановките му са лъжливо елементарни и вдъхновяващи. Той ви води от света на егото, блясъка и илюзията в духовността на природата и безкрайния Аз.

Бях мощно повлиян от даоизма. Светът на егото е обвързван с непрекъснат терор и липса на мира, даже с моменти мъка. За да го поддържаш щастливо, непрекъснато би трябвало да водиш битка. Може да му дадеш нова кола, с която да си играе, някаква залъгалка, полови прекарвания, пиене и погазване с храна. Въпреки това на идната заран то се разсънва с подготвен лист, лепва ти го на челото и споделя: „ Ей, дръвник, вземи ми това, вземи ми това. Чувствам се нестабилно – желая още, доста повече неща “. Егото е естествено предразположено към нефункционалност. В илюзията за света, ръководен от егото и наименуван от източните мистици Мая, е мъчно да се реализира каквото и да е успокоение.

Като изключим житейските възходи и падения, физическата реалност ни дава едно славно прекарване. От духовна позиция в това измерение не съществува негативна сила, а единствено заблуда за нея. Нека обясня. Цялата негативна сила се дължи на усещанията и определенията на егото. Ние назоваваме обещано прекарване негативно или нещастно, в случай че то влиза в прорез с визиите на егото. Щом се случи нещо, което му опонира, считаме, че сте потърпевши.

Искате да живеете без болежка, обаче падате на тротоара и си чупите глезена – това е в несъгласие с вашето предпочитание. Искате да ви е прелестно и топло, а вали дъжд. Искате простоват живот с доста пари, само че в работата царува напрежение, съпругът/ата ви основават проблеми, децата ви вбесяват, шефът ви тормози и по този метод има още повече несъгласия, с които да спорите. Така наречените от нас „ негативни прекарвания “ са единствено несъгласия с мнението на егото. Емоционалната болежка е нещо, което си предизвикваме сами. Тя не е приятна, само че щом видите, че се дължи на догмите на егото, можете много бързо да пристъпите към лечение.

Предпочитам житейска философия, в която няма абсолюти. С други думи, заблуда е да твърдим, че животът ни би трябвало да е прелестен, безвреден и дълъг, да сме богати и здрави – това са следващите законотворчески прояви на егото, нали? Може да живеете дълго, а може и не. Няма смисъл да достигате дълбока напреднала възраст, в случай че сте прекарали всичките си дни като пандизчии, в живот в зомби режим, в нефункционална неразбория. (Под зомби режим имам поради елементарния свят на механичния човек.) По-добре е да живеете седмица или две като осъзнато, свободно, изцяло умерено и обичащо човешко създание, в сравнение с 90 години в хаоса на егото. Важното е качеството на вашия живот. Ако през днешния ден удари последният ви час на Земята, това ще е покруса единствено в случай че не сте прекарвали дните си вярно – в случай че в никакъв случай не сте си разрешили задоволително страст, че да ги изживеете същински. Какъв е смисълът да живеете, в случай че съществуването е изтъкано само от болежка, тъга, проблеми и терзания?

Но в случай че сте съумели да постигнете духовно и психическо помиряване, в случай че сте погледнали в себе си и сте възвърнали безкрайната си вътрешна мощ, можете да кажете: „ Да, съумях. Най-накрая стигнах до финала. Грабнах тениската, братле! Мога щастливо да продължа към друго измерение “.

Ако погледнете нашите западни народи, ще видите, че качеството на живота на хората се намалява. Те са все по-зле и все по-болни. Така че има единствено две благоприятни условия. Едната е да се заседите в актуалното състояние и да се разболеете физически и прочувствено, а другата - да извършите нещо по въпроса. Първата стъпка по този път е желанието. Колко мощно е вашето предпочитание? Ще се вземете ли в ръце, с цел да се освободите и да възприемете света по друг метод? Можете ли да се откажете от мястото, на което се намирате сега? Няма потребност от крайни дейности – няма потребност да напускате дома си като мен. Трябва обаче да имате предпочитание и да предприемете деяние, с цел да се реализира смяната.

Вие би трябвало да извършите първия ход. Духът в никакъв случай не слиза да ви избавя. Той не обикаля, питайки хората: „ Някой тук да желае да осъзнае същинската си същина? На някого да му би трябвало духовно издигане? “. Той не подвиква на пазара, с цел да разпространява бизнеса си. Седи там и пасивно чака да дойдете и да го вземете. Ето за какво част от вашия развой е да се стремите към него. Вдигнете ръце и кажете на тази безкрайна Божия мощ вътре във вас (както и да я наричате – Буда, Христово схващане, Кришна, дао): „ Ей, желая да се трансформира, желая да надскоча мястото, в което се намирам сега; тъй като, в случай че не го направя, ще се отегча до гибел “. Трябва да желаете да се измененията – това е първият ход. Аз желаех. Имах мощно предпочитание и доста, но доста непримиримост. Така че, в случай че ще предприемете пътуването с мен, поемете ангажимент. Ако не желаете да поемете ангажимент, изхвърлете книгата през прозореца. След като поемете уговорката, той последователно ще ви освободи, отървавайки ви от доста ненужна тежест. Някои от тези 33 концепции ви освобождават неотложно, а други – по-късно, след 3, 9 месеца или 5 години. Тогава ще разбирате какво в действителност значат от позиция на безкрайността и ще имате по-дълбок взор към нещата.

Този развой може да се уподоби на белене на лук. Отделяте един пласт люспи, а под него има различен. Постоянно навлизате все по-дълбоко в себе си, откривате нови усещания и още повече смисъл в живота. И по този начин, значимо е желанието да се развивате, да се превърнете в нещо друго. Аз несъмнено имах предпочитание. 

Избрано от: „ Безкрайният АЗ. 33 стъпки към възвръщане на вътрешната мощ “, Стюарт Уайлд, Изд. „ Ракета “, 2023 година
Картина: Woman in a Café,  c.1877, by Edgar Degas; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР